Spodaj objavljamo del prispevka, objavljenega na www.sierra5.net


Število izrednih letalskih dogodkov na letalnikih Slovenske vojske se tudi očitno in konstantno povečuje, kar nazorno prikazuje priloženi graf. Predvsem se izpostavlja, da se je število dogodkov povečalo iz razloga tehničnega faktorja, kar ni v skladu s svetovno statistiko, kjer je večina vzrokov v domeni ?človeškega dejavnika?.

Kakorkoli, sreča je očitno na strani vojaškega letalstva Slovenske vojske. Računati na srečo tudi v 2017 pa je seveda naivno in bodo morali zlasti strokovni  organi GŠSV izboljšati svoj program preventivne dejavnosti, da ne bo prišlo do tragedije. Zaskrbljujoče je predvsem stanje na helikopterjih Bell 412, ki so še vedno ?delovni konj? sistema zaščite in reševanja ? zlasti v gorah.

Polkovnik Mihael Klavžar, Načelnik SPLNIVZ MORS
  Polkovnik Mihael Klavžar, Načelnik SPLNIVZ MORS
Grafični prikaz izrednih dogodkov in nesreč
  Grafični prikaz izrednih dogodkov in nesreč

Poleg tega so zaskrbljujoče informacije, da je Slovenska vojska opustila, oziroma delno opušča dolgoletni vložek v varnost letenja ? trenažo pilotov in članov posadk helikopterjev in letal v simulatorjih letenja. Tega se ni opustilo celo v časih največjih varčevalnih ukrepov v državi. Vzroke bo morala pojasniti letalska in ostala stroka v GŠSV in Slovenski vojski. Lahko samo ponovimo: ?varčevanje ne sme biti izgovor za zmanjšanje varnosti letenja!?

Dodaj odgovor

Post Navigation