V Sindikatu pilotov MORS smo pred časom že izpostavljaliBell-412-Simulator problematiko o nezadostni varnosti pri opravljanju letalskih nalog (prispevek 1, prispevek 2).

Žal pride kritika o nezadostni varnosti letenja še bolj do izraza, če se opravi primerjava s tujino.

 

Vojaški piloti letal C-17, ki letijo v okviru mednarodnega vojaškega združenja Strategic Airlift Capability (SAC) in delujejo v letalski bazi Papa na Madžarskem, opravljajo dodatna letalska usposabljanja na simulatorju letenja po naslednjem sistemu:Grafična primerjava usposabljanja na simulatorju

4 termini na leto za simulator letenja, vsak termin obsega 5 dni, vsak dan odletijo 3 ure.

V enačbi to pomeni: 4 termini x 5 dni x 3 ure = 60 ur simulatorja letenja na leto.

a

Vojaški piloti helikopterjev Slovenske vojske pa so do nedavnega opravljali usposabljanje na simulatorju letenja 1x letno, po 6 dni, vsak dan po 1 uro (pogojno 2x toliko ur, če so se usposabljali v paru).

V enačbi to pomeni: 1 termin x 6 dni x 1 ura= 6 ur (pogojno 12 ur)

a

Odgovorni kader v Papi enostavno in hitro odgovori, zakaj toliko ur usposabljanja: ?Vse za varnost!?.

Medtem, ko v tujini poleg obsežnega rednega letalskega urjenja piloti dobijo še dodatnih 60 ur na simulatorju, pa v Sloveniji odgovorni niso pripravljeni zagotoviti svojim pilotom vsaj drobca varnosti. Niti borih 6 ur na leto.

Pač, za nekatere samo navidezno nedolžna igra s človeškimi življenji. Ne samo pilotov in tehnikov letalcev, ampak tudi vseh ponesrečenih v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči in zahtevnega reševanja v hribih, kot tudi vseh reševalnih ekip in vojaških pripadnikov.

Comments are closed.

Post Navigation