Pred dnevi je bil v časopisu Dnevnik na podlagi informacij nam neznanega pripadnika vojaškega letalstva objavljen članek z naslovom “Ob poraznem uradnem poročilu o Slovenski vojski piloti ostali še brez našitkov na uniformah”, s čimer se vojaškim pripadnikom jemlje še tisti kanček dostojanstva, ki ga je še ostalo.
V tej povezavi smo 13. 3. 2017 na pobudo novinarjev POP TV podali izjavo glede zapletov z vojaškimi našitki, kjer smo začeli odpirati širšo problematiko birokracije v naši vojski, ki z vso silo zavira odpravljanje krivic svojih pripadnikov in v določenih točkah že ogroža nacionalno varnost.

Včeraj pa je v državnem zboru RS potekala izredna seja odbora za obrambo z dvema točkama:
1. Vpliv nezadostne ocene za bojno pripravljenost Slovenske vojske na nacionalno varnost
2. Problematika našitkov enot Slovenske vojske

Kot predsedniku Sindikata pilotov MORS so pri drugi točki sicer dali besedo, vendar so jo že po nekaj stavkih odvzeli.

Žal je vse skupaj že celotna farsa, saj si na vse pretege nočemo odpreti oči.
Sicer je očitno, da je nekaterim državnim politikom vseeno za dostojanstvo in moralo vojaških pripadnikov, bi jim pa moralo biti v skrbeh vsaj pravilno in zakonito delovanje državnih institucij, sploh če zadeva preide v odkrito slabljenje nacionalne varnosti.

En, na vzven verjetno najbolj očiten, primer v vojaškem letalstvu je zagotavljanje usposabljanja na simulatorju letenja za vojaške pilote, ki ga morajo opraviti iz stališča ohranjanja minimalne letalske varnosti, k čemur pa zavezujejo različni, med drugim tudi mednarodni, predpisi. Kljub opozarjanju s strani SPMO se pristojne in odgovorne osebe odzivajo prepočasi oz. celo namerno zaustavljajo reševanje te zadeve.

Posledice so tako že vidne (spletnicasopis.eu), situacija pa se iz meseca v mesec še bolj zaostruje (časopis Dnevnik).

Comments are closed.

Post Navigation