Po skoraj 2 letih intenzivnega opozarjanja s strani Sindikata pilotov MORS na neurejeno C-17delovno-pravno stanje pilota Slovenske vojske, ki leti na letalu C-17 iz Pape na Madžarskem, smo dosegli prve konkretne rezultate.

Dne 26. 5. 2017 je bila v Uradnem listu objavljena  Uredba o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, ki v 5. odst. 15. čl. (dodatek za nevarnost) določa poseben dodatek prav za tega pilota:

Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov pripada pripadnikom Slovenske vojske na mednarodnih vojaških dolžnostih, ki občasno opravljajo naloge osebja posadke zrakoplova na kriznem območju, dodatek v višini 304,21 eura.

a

V sindikatu smo veseli tega koraka, vendar je nedopustno, da so na MORS in Vladi RS za to spremembo potrebovali toliko časa. Predvsem smo kritični do MORS, ki je potreboval kar celo leto, da so sploh napisali predlog sprememb, pa še te so minimalistične.

Še vedno pa ostajajo številne zadeve odprte:

– plača je še vedno prenizka, saj pilot niti v eni točki nima ovrednotenega vrhunskega letalskega znanja in vseh ostalih letalskih posebnosti,

– pilot redno presega mesečno dovoljene delovne ure, kot tudi letalske ure – ali sploh dela in leti zakonito?,

– še vedno ni jasno, ali se mu bo nalet in vse licence, povezane s C-17, priznalo v Sloveniji.

a

Več o tem problemu na prispevku na naši strani in spodnjem videu (od 1:44 naprej)

Comments are closed.

Post Navigation