FAQ

Kako postati pilot SV?
Za to, da postaneš vojaški pilot, potrebuješ končano Fakulteto za strojništvo v Ljubljani (Visokošolski študij, smer Letalstvo, izbirna skupina Prometni pilot letala ali helikopterja), končano selekcijsko letenje za pridobitev štipendije SV in uspešno zaključeno Šolo za častnike.

Kako poteka izbor za pilota SV?
Izbor za vojaškega pilota poteka preko razpisa, ki je objavljen na internetni strani www.postanivojak.si, na katerega se prijaviš in za tem pridobiš vse potrebne informacije o nadaljevanju izbora.

Kaj je selekcija?
Selekcija oz. selekcijsko letenje je izbor kandidatov, ki  poteka v Letalski bazi Cerklje ob Krki in traja tri tedne.  Prvi  teden se kandidate seznani z osnovami teorije letenja,  letalom Zlin 242L in rajonom letališča Cerklje ob Krki.  Druga dva tedna pa kandidate čaka letenje na letalu v  trajanju 6  ur, kjer inštruktorji spremljajo njihov napredek,  ekipno  delo  in osebnost kandidata.

Ali je za selekcijsko letenje potrebno letalsko predznanje?
Za selekcijsko letenje letalsko predznanje ni potrebno, saj inštruktorji spremljajo predvsem napredek kandidata skozi njegovo letenje in sposobnost sprejemanja novih informacij.

Kje dobim informacije o razpisu za pilota SV?
Na internetni strani www.postanivojak.si.

Kaj vse me čaka na poti, da postanem pilot SV?
Uspešen zaključek študija, opravljena selekcija za pilota SV in šole za častnike, nato pa te čaka podpis pogodbe ter usposabljanje za pridobitev častniškega naziva, v katerem opravljaš poklic pilota v SV in pa še letalsko usposabljanje, ki se izvaja v letalski bazi Cerklje ob Krki.

Kakšna usposabljanja opravi pilot, preden začne z letenjem?
Po podpisu pogodbe te čaka 3 mesečno usposabljanje v Vipavi (TVSU ? Temeljno Vojaško Strokovno Usposabljanje), ki se po končanju nadaljuje na Šoli za častnike v Mariboru. Usposabljanje tu traja 6 mesecev in se nato nadaljuje s stažiranjem v enoti, kjer pridobiš vojaško evidenčno dolžnost (VED) častnik pilot. Za tem pa se prične usposabljanje na letalu ali helikopterju.

Koliko let traja usposabljanje na letalu ali helikopterju?
Usposabljanje na letalu in helikopterju traja 4 do 5 let.

Potek selekcije za pridobitev štipendije za vojaškega pilota:

V kolikor imate vprašanja nam jih zaupajte s pomočjo spodnjega obrazca, mi pa bomo po najboljših močeh poskusili odgovoriti nanje.

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Zadeva

Sporočilo